Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2013 16:34 - „Подслушване” и „контрол” на информация от публични администрации и лични данни на граждани от частни сървъри?
Автор: b5i5p Категория: Бизнес   
Прочетен: 1737 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05.2013 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        Държавата ще допусне ли съхранението и контролирането на важна информация за управлението и гражданите на частни сървъри? Вече има стартирали подобни проекти. Има ли опасност от нова форма на „подслушване” с т.н. IT клъстери?
        Електронно правителство с качествен и всеобхватен математически алгоритъм е най-надежден инструмент за рестарт на държавната администрация към прозрачно управление и възможност за непрекъснат контрол върху работата и. Практиката показва, че се въвеждат само „осакатени” софтуери отнасящи се: 1. Само до деловодна регистрация с ограничена възможност за управление и оперативен контрол върху изпълнение на задачите; 2. До възможност за дистанционно входиране на документи и 3. До прикачване на модул от тип фискално устройство за дистанционно заплащане на услуги. Всичко останало, отнасящо се до комплексност и пълнота на системата включваща всички дейности на администрацията е табу.
        В периода 2003–2005г. в Община Пловдив се внедрява система за управление. Първоначално тя пилотно обхваща само някои от дейностите, а резултатите с пъти надминават и най-добрите очаквания. Само за една година след внедряването на системата, от наблюдаваните дейности, приходите се увеличават почти 4 пъти достигайки до около 6 млн. лева на годишна база, събираемостта на собствените приходите достига до 100%, просрочените плащания стават почти нулеви, просрочване на изпълнението на задачите от администрацията става рядко изключение, излизат наяве договори и услуги, които не са се водели въобще и за тях не са отчитани приходи. За съжаление, в резултат на приемане на нова структура на управление, секторът отговарящ за функционирането на системата и контрола върху приходосъбирането е закрит. Два месеца по-късно администрацията на общината съвместно с МРРБ като партньор, спечелват проект по ОП „Административен капацитет” на ЕС за 852 хил. лева, за внедряване на комплексна информационна система в общината. С една малка подробност – не разработват нова система, а правят опит да присвоят по престъпен начин авторските права на вече внедрената и работеща система и да ги предоставят на конкретна фирма. Не по-малко шокиращо е техническото задание по проекта, което до такава степен осакатява функционалните възможности на системата, че тя да не може да изпълнява функциите на превантивен контрол върху работата на администрацията и контрол върху приходите от наеми, такси и услуги от дейностите на администрацията. След като „подходящата” фирма не успява да присвои авторски права намерението за цялостно пилотно внедряване на „осакатената” системата и последващо налагане в други публични администрации се изпарява. 
        Неизползване на софтуери с комплексни функционални възможности за управление и контрол води до укриване и невнасяне на огромен финансов ресурс в бюджета и прикриване на корупционни практики. По-страшното и зловещо обаче предстои с намерението за реализиране на проекти за прикрито приватизиране на информационните системи в публичната администрация - чрез регистриране на сдружения "IT клъстер”  включващи еднолично подбрани частни фирми от IT сектора и задължително „публична администрация (общинска, областна, министерство). Целта вероятно е да се използва присъствието на публичната администрация в сдружението като ракетоносител за печелене на крупни суми по европейски проекти в полза на контролирано от частни компании сдружение. Изнасяне на цялата информация на администрацията (в това число и личните данни от ГРАО) в частен сървър с пълен контрол на сдружението върху нея, независимо от смяната на управлението на администрацията. На фона на това което се случва сега с информацията в МВР, (което все пак е поправимо поради факта, че МВР е държавна институция) – контролирането на цялата постъпваща в публична администрация информация от частен сървър може да превърне в престъпна зависимост всеки управленски екип и много граждани. 
        Сдружение от еднолично определени от кмета на Пловдив фирми от IT сектора и привлечена към него Община Пловдив с помощта на послушното мнозинство на общинския съвет е факт. Като се има предвид подхода на бившия вътрешен министър към информацията, не е изключена вероятността подобни проекти да са в ход и в други публични администрации.Такива проекти застрашават не само отделните администрации, но и националната сигурност и би следвало да станат оперативно интересни за ДАНС и Прокуратурата, а следващото НС да предприеме законодателна инициатива за категорична забрана, информация от публична администрация да се изнася и контролира от частни сървъри.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: b5i5p
Категория: Бизнес
Прочетен: 21001
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930